picture

Informacije za pacijente

Vaša prava

U želji da vaš boravak u našoj ustanovi učinimo što prijatnijim, te da zajedno radimo na vašem oporavku poduzeli smo niz mjera, među kojima posebno ističemo izgradnju sistema za žalbe, pohvale i sugestije pacijenata i redovno anketiranje pacijenata o procjeni zadovoljstva dobijenim uslugama.

Sistem žalbi, sugestija i pohvala obuhvata vašu mogućnost da anonimno ili javno izrazite vaša zapažanja putem sandučića koji su vidno istaknuti na našem odjeljenju, a anketni upitnici tretiraju zadovoljstvo dobijenim uslugama, dobijenim informacijama o svom zdravstvenom stanju, hranom, njegom, higijenom Zavoda i WC, čekanjem na uslugu, odnosom ljekara i drugog zdravstvenog osoblja, privatnošću prilikom pregleda, povjerljivošću... Sva vaša pismena redovno pregledamo i analiziramo u cilju unapređenja svih usluga koje vam nudimo.

Pored toga za vas smo pripremili dokumente kojima svojim potpisom dajete informisani pristanak na operaciju i anesteziju. U svakodnevnom radu vas podstičemo da sudjelujete i pitate naše ljubazno osoblje sve što vas zanima i što može koristiti vašem bržem oporavku. Cilj tih dokumenata i razgovora sa doktorima je vaše potpuno informisanje o prirodi vaše bolesti, prognozi, predloženom načinu liječenja, rizicima koje predloženo liječenje sa sobom nosi...

Molimo vas da iskoristite priliku i putem ove internet prezantacije izrazite vaša zapažanja, kako bi naše usluge u budućnosti bile još kvalitetnije!

Hvala.

Zakažite pregled

Zakazivanje pregleda možete izvršiti na telefone:
+387 51 348 443
+387 51 348 444 / lokal 627