picture

Novosti

Održan Osnovni kurs artroskopije koljena (06.12.2010)

picture Stalna želja ljekara da bez klasičnog hirurškog zahvata pregledaju zglobove uslovila je razvoj artroskopije. Prva artroskopija koljena urađena je 1918. godine i to cistoskopom, a izveo ju je na koljenu kadavera Takagi u Tokiju. Tokom osamdesetih godina prošlog vijeka tehnološki razvoj je omogućio proširivanje spektra artroskopskih zahvata, tako da danas artroskopija više nije samo dijagnostička metoda, već se artroskopski obavljaju i veoma komplikovani zahvati poput plastike ukrštenih ligamenata koljena.
U organizaciji Udruženja ortopeda i traumatologa Republike Srpske i kompanije "Arthrex", 3. i 4. decembra u Zavodu "Zotović" održan je Osnovni kurs artroskopije koljena. Voditelj kursa bio je dr Boris Poberaj iz Slovenije, a predavači eminentni stručnjaci iz ove oblasti iz Slovenije (dr Boris Poberaj), Hrvatske (dr Damir Hudtez, dr Miljenko Franić, dr Trpimir Vrdoljak) i Republike Srpske (dr Siniša Bijeljac, dr Željko Jovičić). Kursu je prisustvovalo 26 ortopeda i sepcijalizanata ortopedije iz svih ustanova u RS gdje postoje ortopedska odjeljenja, 2 iz FBiH i 3 iz Makedonije. Prvi dan kursa održana su predavanja, a drugi dan rad na modelima.
Pored ljekara, kurs je pohađalo i 16 instrumentarki. Učesnici su izrazili veliko zadovoljstvo onim što su naučili na ovom kursu i nadu da će se ovakav vid edukacije praktikovati i u budućnosti.

Naši ortopedi na simpozijumu 25 godina PFC Σ u Rimu (28.10.2010)

Tokom posljednjih 25 godina, PFC Σ sistem je izrastao jedan od najsveobuhvatnijih sistema za primarnu i revizionu artroplastiku koljena. Oko 10 000 ortopedskih hirurga u 95 zemalja je do sada implantiralo PFC Σ totalnu endoprotezu koljena kod 2 000 000 pacijenata.
U organizaciji companije De Puy - Johnson&Johnson, dr Manojlović i dr Bijeljac prisustvovali su skupu „25 Years of High Function and Low Wear - TKA Symposium”, koji se održao od 18. do 20. oktobra 2010. godine u Rimu.
Na skupu je bilo više od 20 predavača, između ostalih Dr. Richard Scott (Harvard Medical School, Boston, Massachusetts), Thomas Thornhill (Harvard Medical School, Boston, Massachusetts) i Chitranjan S. Ranawat (Hospital for Special Surgery, New York, New York).
Teme o kojima se govorilo na simpozijumu su bile: Micro motion, XLK PE performances, Sigma CR150, Cement Smart Mix&CemVac systems, Sigma Fiixed Bearing CoCr & XLK, Sigma Mobile Bearing Knee Revision, Sigma partial knee…

U Zavodu "Zotović", prvi put u Bosni i Hercegovini, implantirana totalna endoproteza kuka "Silent ™ Hip" (22.10.2010.)

picture Brzi i veliki razvoj ortopedije u svijetu nameće potrebu stalne razmene mišljenja i iskustava. Želja da pratimo najnovije trendove u ortopediji dovela je u našu ustnovu Prof. Dr Matijasa Honla, iz Ortopedske klinike iz Dizeldorfa. Prof. Dr Honl je uradio 2 implantacije totalne bescementne endoproteze kuka tipa "Silent ™ Hip", a potom asistirao našim ortopedima tokom 1 implantacije istog tipa proteze. Ovo je prvi put da se ova vrsta proteze implantira u BiH. Tokom boravka Prof. Dr Honl je obišao naše odjeljenje i izrazio zadovoljstvo viđenim, te naglasio da u svom radu koristimo najviše evropske standarde.
"Silent ™ Hip" je bescementna totalna endoproteza kuka dizajnirana za mlade i aktivne pacijente s koksartrozom. To je relativno nova procedura koja ima mnogo potencijalnih prednosti u odnosu na standardne procedure zamjene zgloba kuka.
Ključno obilježje "Silent ™ Hip" proteze je stem koji je, za razliku od tradicionalnih proteza, kraći i fiksira se samo u vrat butne kosti. To smanjuje gubitak koštane mase, odnosno štedi znatnu količinu kosti za budućnost, ako se ukaže potreba za eventualnom revizijom.

Ortopedi iz Zavoda "Zotović" učestvovali na II kongresu SOTA-e (19.10.2010.)

picture U Novom Sadu je, od 14-16. oktobra 2010. godine, održan II kongres Srpske ortopedsko-traumatološke asocijacije (SOTA) sa međunarodnim učešćem. Pored više od 500 ortopeda i traumatologa iz regiona, na kongresu su učestvovali i renomirani međunarodni predavači po pozivu, koji su u naučnom i stručnom smislu među vodećim stručnjacima u oblasti ortopedske i traumatološke hirurgije. Bila je to prilika da se razmijene iskustva, razriješe neke dileme, te da se promovišu moderne tendencije u ortopedsko-traumatološkoj struci. Naše Odjeljenje se predstavilo sa 9 radova i to:
1. Usmene prezentacije:
• Naša iskustva u implantaciji bescementne metal-metal proteze kuka – velika glava (Dr Manojlović)
• Početna iskustva u implantaciji parcijalne unikondilarne endoproteze koljena (Dr Bijeljac)
• Lateralni pristup kod valgus deformiteta koljena (Dr Bijeljac)
• Implantacija kratkog bescementnog stema – naša iskustva (Dr Jovičić)
• Rekonstrukcija LCA kod sportista (Dr Palija)
• Uloga lokalne infiltrativne analgezije u artroplastici koljena (Dr Cvijić)
• Naša iskustva u primjeni oralne tromboprofilakse u aloplastičnoj hirurgiji kuka i koljena (Dr Kuzmanović)
2. Poster prezentacija:
• Reparacija meniskusa tehnikom "Outside-in" (Dr Bijeljac)
3. Pozivno predavanje (Simpozijum Johnson&Johnson):
• PFC CR150 – novi koncept primarne endoproteze koljena (Dr Manojlović)
Na kongresu smo, pored promocije našeg Odjeljenja, promovisali i učvrstili naše veze sa kolegama iz inostranstva i kreirali atmosferu za nove mogućnosti profesionalne saradnje.

U Zavodu "Dr M.Zotović" urađena prva artroskopski asistirana operacija na ramenom zglobu (10.09.2010.)

picture Nakon završenih priprema u smislu nabavke opreme i obuke hirurga, koja je obavljena u Sloveniji i Austriji, danas smo počeli sa artroskopski asistiranim operacijama na ramenom zglobu. Tim povodom naš gost je bio dr Boris Poberaj iz Ortopedske bolnice Valdoltra (Slovenija), koji je jedan od pionira ove hirurgije u Evropi i potpredsjednik Evropskog udruženja za sportsku traumatologiju, hirurgiju koljena i artroskopiju (ESSKA). Uz njegovu pomoć danas je, prvi put u Republici Srpskoj, urađena artroskopski asistirana operacija na ramenom zglobu, čime je kompletirana endoskopska hirurgija velikih zglobova u Zavodu "Dr M.Zotović".

Čelni ljudi iz BIOMET Europe u posjeti našem odjeljenju (20.08.2010.)

Nakon posjete dierktora Biometa za naučno-istraživački rad u junu mjesecu ove godine, 20. avgusta u radnu posjetu našem odjeljenju je došla i delegacija BIOMET Europe na najvišem nivou, kako bi se uvjerili u kvalitet zbrinjavanja ortopedskih pacijenata na našem odjeljenju, te potencijalu za unapređenje saradnje.
Jednu od najvećih kompanija za proizvodnju implantata u ortopediji su predstavljali Mr Vince Smith, glavni menadžer prodaje BIOMET Europe za vještačke kukove, te Mr Ben Leathwood, direktor marketinga Biomet Europe, koji nisu skrili oduševljenje i zadovoljstvo viđenim, tako da su potvrdili odobrenje za izvođenje studije sa novom keramičkom glavicom u kombinaciji sa acetabularnom kapom MAGNUM. Takođe, izražen je interes i za saradnju u oblasti izgradnje trening centra ove kompanije za ovaj dio Evrope, koji bi služio za obuku hirurga, te saradnju u pogledu razvoja zdravstvenog turizma u Zavodu "Dr M.Zotović".

Prof. dr Goran Čobeljić u radnoj posjeti Zavodu (12.07.2010.)

U sklopu kontinuirane saradnje sa banjičkim ljekarima, našu ustanovu je posjetio i Prof. dr Goran Čobeljić, specijalista ortopedije i stručnjak za hirurški tretman pacijenata sa cerebralnom paralizom. Tokom boravka obavio je desetak pregleda i izvršio jednu operaciju čime se potvrdio dobar model i praksa smanjivanja troškova liječenja pacijenata iz Republike Srpske, jer se izbjegavaju troškovi skupog liječenja na IOHB Banjica. Boravak profesora se iskoristio i za edukaciju mladih kolega specijalizanata iz naše ustanove.

Rapid recovery program – nove metode za brži oporavak pacijenata sa implantiranim vještačkim zglobovima (09.07.2010.)

picture U Zavodu se uskoro očekuje implementacija "Rapid recovery" programa, koji podrazumijeva sveobuhvatni timski pristup preoperativnom i postoperativnom tretmanu pacijenta, radi bržeg i kvalitetnijeg oporavka pacijenta uz smanjenje troškova liječenja.
U cilju promocije ovakvog pristupa pacijentu, gost Ortpoedskog odjeljenja je bio gospodin Andrej Popovič, menadžer kompanije Biomet Europe, koji je održao predavanje u kom je iznio prednosti ovog koncepta. "Rapid recovery" program je do sada primjenjivan u preko 140 evropskih bolnica, a očekuje se da će u narednih nekoliko godina, zbog zainteresovanosti svih partnera u zdravstvu, ovaj koncept doživjeti ekspanziju širom Evorpe.

Banja Luka centar ortopedije (07-09.05.2010.)

Zahvaljujući uspjesima i velikom razvoju ortopedske hirurgije u Zavodu za ortopediju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”, Banja Luka je nakratko postala ortopedski centar regije. Naime, u organizaciji Udruženja aloplastičnih hirurga Srbije i Udruženja ortopeda i traumatologa Republike Srpske, u Velikoj sali Kulturnog centra "Banski dvor" održan je veličanstven međunarodni ortopedski skup od 07. do 09. maja 2010. godine.
Preko 130 ortopeda i 20 predstavnika ortopedske industrije iz zemalja bivše SFRJ s velikim zanimanjem je došlo u Banju Luku, da bi prisustvovali simpozijumu na kojem su izlagali najveći aloplastični hirurzi sa ovih prostora, kako bi saznali njihova bogata iskustva u jednoj od najzahtjevnijih oblasti ortopedske hirurgije.
Tema REVIZIONA HIRURGIJA NAKON ALOPLASTIČNIH OPERACIJA KUKA je obrađena kroz 31 predavanje, poslije kojih su usljedile veoma interesantne diskusije i zaključci. Naime, nakon velike ekspanzije ugrađivanja vještačkih zglobova u zadnje dvije decenije, došlo je vrijeme kada se u žižu interesovanja stavljaju i operacije zamjene postojećih implantata zbog razlabavljenja, infekcija i dotrajalosti. Jedinstven zaključak sa ovog simpozijuma je da reviziona hirurgija nakon aloplastičnih operacija kuka predstavlja veliki izazov za svakog aloplastičnog hirurga, jer traži individulan pristup svakom slučaju. Za njen uspjeh neophodno je nekoliko bitnih faktora, a najvažniji su kadrovski i tehnički potencijal ustanove, odnosno, iskusan tim aloplastičnih hirurga, koji imaju na raspolaganju veliki izbor instrumentarija i revizionih implantata.
Pored naučnog dijela simpozijuma, sudionici su imali mogućnost i da se upoznaju sa turističkim ljepotama Grada Banje Luke, koje nikog nisu ostavile ravnodušnim. A oni najhrabriji su prošli stazama sudionika Svjetskog prvenstva u raftingu na Vrbasu.

Eminentni stručnjaci sa IOHB Banjica u stručnoj posjeti Ortopedskom odjeljenju (29.04.2010.)

U sklopu saradnje između ZOFMR "Dr Miroslav Zotović" i Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti Banjica iz Beograda održavaju se redovne stručne posjete eminetnih ortopeda sa Banjice našem Zavodu s ciljem unaprijeđenja rada, te poboljšanja pristupačnosti vrhunskih stručnjaka iz regiona za pojedine oblasti iz ortopedske hirurgije za naše pacijente.
Tako je na našem odjeljenju 12. i 13. aprila boravio jedan od najvećih ortopeda - onkologa iz ovog dijela Evrope, dr Aleksandar Đorđević, kada je uradio jednu pokaznu operaciju i izvršio nekoliko konzilijarnih pregleda pacijenata. U sklopu te posjete dr Đorđević se i upoznao sa radom ortopedskog odjeljenja uz neskriveno zadovoljstvo viđenim.
29. aprila je po ko zna koji put u posjeti bio i vodeći srpski dječiji ortoped, načelnik Dječijeg odjeljenja IOHB Banjica i šef katedre Ortopedske hirurgije pri Medicinskom fakultetu u Beogradu Prof dr Zoran Vukašinović kada je obavio nekoliko operacija i desetine konzilijarnih i kontrolnih pregleda.

Ortopedi Zavoda "Zotović" obilježili jubilarnu 2000 ugradnju vještačkog zgloba (28.04.2010.)

Od formiranja odjeljenja krajem 2003. godine, te kadrovskim i tehničkim jačanjem u zadnjih nekoliko godina Zavod za ortopediju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” postao je prepoznatljiv u širem okruženju kao centar za ugradnju vještačkih zglobova. 28.04.2010. godine ortopedi Zavoda su obilježili prigodan jubilej ugradnjom 2000-itog vještačkog zgloba čime su se svrstali rame uz rame sa najvećim ortopedskim implantacionim centrima u ovom dijelu Evrope.
U razgovoru sa Prim. dr Slavkom Manojlovićem, načelnikom odjeljenja saznali smo da je glavni cilj ovog odjeljenja postignut, jer se praktično sva moguća problematika vezana uz ugradnju vještačkih zglobova uspješno rješava. A u budućnosti će se raditi na proširivanju kapaciteta odjeljenja, te daljoj modernizaciji opreme kako bi smanjili velike liste čekanja na pomenute operacije. Nije naodmet istaći da ljekari u ovoj ustanovi redovno odlaze na edukacije u Ameriku i Zapadnu Evropu pa se nova znanja praktično bez zakašnjenja implementiraju za dobrobit naših pacijenata.

Dr Stanislav Palija održao predavanje na temu "Povrede koljena i savremeni principi liječenja" (09.04.2010.)

Udruženje za savremenu edukaciju u sportu ''E – SPO'' iz Banjaluke i Ministarstvo porodice, omladine i sporta organizovali su 1. Seminar sa međunarodnim učešćem za trenere i sportiste pod nazivom "Edukacija kao baza razvoja sporta". Seminar je održan 09. aprila 2010. godine, u Banjoj Luci, u Konferencijskoj sali Vlade Republike Srpske. Stručna predavanja su održali eminentni stručnjaci: Prof dr Proko Dragosavljević, Doc dr Nenad Ponorac, Prof dr Dragan Radovanović, Prof dr Izet Rađo, Prof dr Tadej Malovrh te dr Stanislav Palija, doktor u Zavodu za ortopediju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović". Svi učesnici u seminaru su bili jednoglasni u ocjeni da ovakvih seminara u budućnosti mora biti više, a već su date smjernice za buduće teme.

Prim dr Slavko Manojlović učestvovao na workshopu u Parizu (08.04.2010.)

Kompanija De Puy Johnson & Johnson je nedavno na svijetsko tržište izbacila novu mikro endoprotezu kuka SILENT, te je tim povodom održala radionicu u Parizu na kojoj su prezentovani principi i operativne tehnike za implantaciju te endoproteze i očekivanja hirurga i inžinjera koji su učestvovali u stvaranju ovog implantata.
Nakon toga, dr Piriou je izvršio pokaznu operaciju gdje je iznio vlastita klinička iskustva, te indikacije za implantaciju ovog tipa implantata. Prim dr Slavko Manojlović, kao jedan od vodećih hirurga iz oblasti artroplastike kuka u našoj regiji je po pozivu organizatora učestvovao na ovoj radionici kako bi sagledao prednosti i nedostatke ove endoproteze, te mogućnosti za otpočinjanje sa ugradnjom ovog implantata u našoj regiji.

Napredna terapija bola (LIA) za veće zadovoljstvo pacijenata (01.04.2010.)

Zavod za ortopediju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”, uz podršku Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske, započeo je implementaciju jednogodišnjeg projekta „Efekat intraoperativne intrakapsularne aplikacije anastetika, analgetika i adrenalina na smanjenje intenziteta boli kod implantacije totalne endoproteze koljena“.
Tehnika se sastoji u intraoperativnoj aplikaciji lijeka ili kombinacije lijekova u periartikularno tkivo operisanog zgloba. U ovoj dvostruko slijepoj, randomiziranoj, prospektivnoj studiji učestvovaće ukupno 80 pacijenata oba pola, starosti od 50 do 80 godina života kod kojih je izvršen operativni zahvat implantacije totalne endoproteze zgloba koljena, a odobrena je od strane Etičkog komiteta Republike Srpske.
Koordinator projekta je Doc. dr sci med Tatjana Bućma, a Glavni istraživači: Prim dr Slavko Manojlović, Prim dr Anita Ristanović, te Gordana Ljubojević, mr pharm.
Rezultati projekta imaju značajnu kliničku primjenljivost i, ukoliko rezultati istraživanja budu pozitivni, nova metoda će se primjenjivati svakodnevno u praksi.

Mr sci med dr Željko Jovičić učestvovao na najvećem svjetskom ortopedskom kongresu AAOS 2010 u New Orleansu (USA) (13.03.2010.)

Najveći ortopedski kongres Američka Akademija ortopedskih hirurga (AAOS) ove godine je održana u martu, u New Orleansu (USA) na kome je učešće uzelo preko 30.000 ortopedskih hirurga iz cijelog svijeta. U prelijepom kongresnom centru su se održavale prezentacije, radionice i kursevi iz svih oblasti ortopedske hirurgije sa posebnim naglaskom na najnovije tehnološke i stručne postulate.
Poštujući stav naše kuće da se prate i implementiraju najnovija saznanja iz ortopedske hirurgije, svake godine neko od naših hirurga participira na ovom kongresu. Tako je ove godine Ortopedsko odjeljenje Zavoda na AAOS-u 2010 predstavljao Mr sci med dr Željko Jovičić.

Prim dr Slavko Manojlović i Dr Siniša Bijeljac uzeli učešće na stručnom skupu u Lucernu na temu unikondilarnog koljena OXFORD (25.02.2010.)

Ekspertski skup na temu artroplastike koljena i iskustava sa ugradnjom unikondilarne endoproteze OXFORD održan je u Lucernu (Švajcarska) 25. i 26. februara ove godine. Jedni od vodećih britanskih stručnjaka Dr Murray i dr Dandy iznijeli su vlastita klinička iskustva sa ovim implantatom, s posebnim naglaskom na indikacije, hirurške trikove i tehniku implantiranja. Na ovom skupu su bili i ljekari naše ustanove Prim dr Slavko Manojlović i dr Siniša Bijeljac gdje su razmijenili rana klinička iskustva u implantaciji ovog implantata sa britanskim i zapadno-evropskim stručnjacima.

I Ortopedsko odjeljenje Zavoda učestvuje u globalnom istraživanju (04.02.2010.)

Neintervencijska, multicentrična studija pod radnim nazivom: XAMOS-Xarelto u profilaksi postoperativne venske tromboembolije nakon velikih elektivnih ortopedskih hirurških zahvata na kuku ili koljenu, otpočela je prije nekoliko mjeseci u nekoliko zemalja, na svim kontinentima u organizaciji Bayer pharma. Studija je odobrena i od strane Etičkog komiteta Republike Srpske, a na našem odjeljenju je otpočela sa realizacijom 01.03.2010. godine, nakon kraće obuke istraživača u Barceloni. Studija je randomizirana, prospektivna, a u njoj će se testirati prvi oralni lijek za prevenciju tromboembolije Xarelto (rivaroxaban) na 40 pacijenata i porediti sa efektima niskomolekulrnih heparina na drugih 40 pacijenata. Glavni istraživač je Prim dr Slavko Manojlović.
Očekuje se da ovaj projekat, koji predstavlja novu terapiju za prevenciju venske tromboembolije nakon velikih elektivnih ortopedskih hirurških zahvata na kuku ili koljenu, donese višestruke koristi za Zavod i pacijente, te da će Xarelto, zbog sigurnosti i lakše primjene u odnosu na niskomolekularne heparine, naći svoje mjesto u svakodnevnoj praksi Ortopedskog odjeljenja Zavoda.

Novi modeli endoproteza kuka i koljena u Zavodu (17.01.2010.)

Tokom 2009. godine Ortopedsko odjeljenje Zavoda je otpočelo sa ugradnjom endoproteze kuka MAGNUM, koji podrazumijeva kontaktne površine metal-metal sa kombinacijom velike glave. Uglavnom se ugrađuju mlađim muškarcima između 40 i 65 godina, koji vode aktivan život. Ova proteza im omogućuje bavljenje čak i zahtijevnim sportskim aktivnostima, poput skijanja i tenisa.
Takođe, ortopedi Zavoda su otpočeli i sa implantacijama unikondilarnih endoproteza koljena (OXFORD knee), koji se ugrađuju pacijentima sa početnim degenerativnim promjenama, uz uslov da im je očuvan prednji ukršteni ligament i lateralni kompartment koljena. Njena implantacija spada u minimalno invazivnu hirurgiju, a omogućava bržu rehabilitaciju pacijenata. Početna praćenja pacijenata kojima su ugrađeni novi implantati su veoma ohrabrujuća.Zakažite pregled

Zakazivanje pregleda možete izvršiti na telefone:
+387 51 348 443
+387 51 348 444 / lokal 627