picture

O nama

Istorijat

Ortopedski zavod "Marija Zvijezda" osnovala je austrougarska vojna uprava sredinom septembra ratne 1915. godine u novosagrađenom sirotištu samostana Trapista "Marija Zvijezda" kod Banjaluke. Bila je to "pričuvna bolnica c. i kr. vojnog zapovjedništva u Sarajevu“, tj. jedini "Zavod za liječenje ratnih nemoćnika za Bosnu i Hercegovinu", kojeg je starješina ovog samostana ustupio vojsci. Dvospratna novosagrađena zgrada, u čijoj su dvorani sa radionicama za proteze većinom njegovani ranjenici, uređena je dobrovoljnim javnim prinosima. Upravnici Zavoda bili su dr Boleslav Žmigroda (Zmigróda) i dr Nikola Vajtgruber (Weitgruber).
Zavod je uglavnom osposobljavao ozlijeđene vojnike, a koje nije mogao, unapređivao je bar donekle njihovu sposobnost. U Zavodu su 1916. godine liječena 1.362 invalida. Lakših operacija 1916. godine obavljeno je 59, pošto "Zavod nije imao aseptične sobe za operacije, niti odgovarajućeg namještaja za oveće operacije". Komplikovanije su izvođene u Opštinskoj bolnici u Banjaluci. Od 1. maja 1916. godine Zavod je posjedovao laboratoriju sa rentgen (Röntgen) aparatom.
Poslije Prvog svjetskog rata u Zavodu je ljekarsku i upravnu službu preuzeo dr Todor Jeremić. Od 1. maja 1919. godine banjalučki Ortopedski zavod bio je pod upravom Ministarstva socijalne politike, Povjereništva za Bosnu i Hercegovinu. Finansiranje je preuzela organizacija "Narodna odbrana" i država. Zavod je potpao pod zaštitu Zemaljske vlade za Bosnu i Hercegovinu u Sarajevu.
Poslije plana Zemaljske vlade za Bosnu i Hercegovinu da u septembru 1919. preseli Zavod u Sarajevo ili Mostar, on je 1921. godine zapao u finansijske teškoće i nije bio u stanju da izmiruje dugove. Ubrzo se pristupilo 1923. godine stečaju i likvidaciji Zavoda, pa je najveći dio opreme prebačen u novoosnovani Ortopedski zavod u Trebinju, a jedan dio u Dom slijepih u Zemunu.
Poslije Drugog svjetskog rata (1952) osnovano je u prostorijama nekadašnjeg samostana "Marija Zvijezda" preduzeće (radionica) ratnih vojnih invalida pod imenom „Neretva“, u kojem su izrađivana ortopedska pomagala. Sljedeće godine, radionica je prerasla u Ortopedsko preduzeće "Mladen Stojanović", a 1954. u Centar za rehabilitaciju invalida Banjaluka, koji nešto kasnije dobija status Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Od 1970. godine zavod nosi ime doktora Miroslava Zotovića, cijenjenog vojnog hirurga i narodnog heroja iz Drugog svjetskog rata.

Operacija u Zavodu 1972. i 2012. godine

Odjeljenje za ortopedsku hirurgiju u okviru Zavoda osnovano je 1971. godine. Akcenat Odjeljenja bio je na konsultativno-specijalističkoj djelatnosti, ortopedskoj dijagnostici, te propisivanju i aplikaciji proteza i drugih ortopedskih pomagala. Sporadično su rađeni i manji korektivni zahvati iz domena ortopedske hirurgije.
Današnji oblik ovo odjeljenje je poprimilo nakon rekonstrukcije 2003. godine, kada je prim. dr Slavko Manojlović došao u Zavod, sa ciljem izgradnje modernog ortopedskog centra. Od tada do danas Odjeljenje za ortopedsku hirurgiju kadrovski i stručno jača i postaje jedan od nosilaca razvoja vrhunske ortopedije u Republici Srpskoj, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini. Uvedene su savremene metode i znanja iz oblasti ortopedije, kao i izvođenje zahvata zbog kojih su pacijenti donedavno morali putovati u bolničke centre širom regiona.
Danas je Zavod "Dr Miroslav Zotović" respektabilna zdravstvena ustanova u čijem sastavu djeluje 9 organizacionih jedinica i prostire se na 2 lokacije: glavni bolnički kompleks u Delibašinom selu i banjski kompleks u Slatini.


Zakažite pregled

Zakazivanje pregleda možete izvršiti na telefone:
+387 51 348 443
+387 51 348 444 / lokal 627