picture

Medicinske usluge

Ugradnja vještačkih zglobova (kuka i koljena)

Bolovi u kuku i ograničenje pokreta ugrožavaju vaše uobičajene životne aktivnosti i često dovode do socijalnih i porodičnih problema.
Procedure zamjene oboljelih organa vještačkim, obilježile su savremenu medicinu kao veliki napredak i dostignuće. Tako i u ortopedskoj hirurgiji zamjena zglobova, prije svega kuka i koljena, vraća funkciju oboljelom zglobu, te omogućava bezbolan i korektan hod.
Mnogo toga se desilo od kako su sedamdesetih godina prošlog vijeka definisani problemi endoprotetske zamjene zgloba kuka (Charnley) i koljena (Insall) u cjelini. Izdefinisane su hirurške tehnike, unapređeni su materijali od kojih se prave endoproteze, a novija istraživanja su pomogla boljem razumijevanju biomehaničke savršenosti zglobova, što je sve ukupno pridonijelo povećanju životnog vijeka endoproteza. Danas su na tržištu dostupne i manje upotrebljavane endoproteze za rameni zglob, lakat, skočni zglob i zglobove prstiju.

Na Ortopedskom odjeljenju ZOFMR "Dr Miroslav Zotović" veliki broj ljudi se podvrgava zamjeni zgloba vještačkim, te se uspješno vraća aktivnom i kvalitetnom životu, što nas i svrstava u najveći implantacioni centar u BiH i jedan od većih u regionu. Iako hirurgija obično nije prvi pristup.
U liječenju pacijenata prvi pristup je obično konzervativan, sa propisivanjem lijekova za ublažavanje bola, indikovanjem fizikalne terapije, podešavanjem ishrane. Kada ovakav pristup više ne daje rezultate, dolazi u razmatranje zamjena zgloba vještačkim. I ova hirurgija, kao i svaka druga ima svoje kontraindikacije, kao i rizike koje uvijek treba razmotriti zajedno sa pacijentima. Treba da znate da je neophodno da prije operacije iskontrolišete svoje "zdravlje" i dovedete ga u optimum za predstojeću operaciju. Naročito treba isključiti moguće lokalne infekcije (zubi, čirevi, itd), a eventualna oboljenja kontrolisati odgovarajućim lijekovima (metabolička oboljenja, alergije, i druga hronična oboljenja).

Danas koristimo veliki spektar endoproteza za svaki zglob, a u osnovi ih dijelimo prema načinu fiksacije na cementne i bescementne, dalje na primarne i revizione, itd. U zadnje vrijeme su atraktivne i nove hirurške tehnike malih rezova koje omogućavaju brži oporavak pacijenata i kraći boravak u bolnici. Ipak, nije svaka endoproteza, niti minimalno invazivna tehnika odgovarajuća za svakog pacijenta. Naš hirurški tim tokom preoperativnog planiranja uvijek pažljivo razmatra sve prednosti i rizike te pacijentu uvijek predoči stručno mišljenje o vrsti zahvata i modelu endoproteze. Operativni zahvat se obično provodi u spinalnoj anesteziji što je povoljnije za pacijente, te ponekad u opštoj anesteziji (u dogovoru anesteziologa i pacijenta). Zahvat traje u prosjeku 1 sat, a postoperativni boravak u bolnici sedam dana.
Nakon aloartroplastike tj. operacije kuka i koljena možete očekivati da život bude bez bola. Bićete u mogućnosti da nastavite sa mnogim aktivnostima, ali će biti potrebno promjeniti način na koji ih izvodite. Ipak promjene se ne dešavaju preko noći i vi ćete morati aktivno učestvovati u procesu ozdravljenja.

Radni terapeut će vam pomoći da ponovo steknete vještine koje će vam biti potrebne u svakodnevnom životu i naučiće vas da koristite posebne tehnike ili pomagala da bi ste sigurno izvodili svakodnevne aktivnosti. Naučiće vas kako da sami ustanete, obučete se, koristite WC, okupate se, koristite štake, penjete se uz stepenice, ulazite u automobil i sl.
Vrlo je važno pridržavati se datih uputstava i zabrana koje se odnose na ugradnju vještačkog kuka: prva tri mjeseca od operacije obavezno spavati sa jastukom između nogu, koristi povišenje za WC školjku; i čitav život ne spuštati se u čučanj, ne prekrštati noge, ne uvrtati operisanu nogu prema unutra!

Kod kuće morate da ostanete aktivni. U narednim sedmicama i mjesecima primjetićete značajno poboljšanje. Krećite se, vježbajte, plivajte, vozite bicikl.

Implantacioni materijal

Na odjeljenju raspolažemo sa svim tipovima endoproteza koje se nalaze na tržištima razvijenih zemalja. Sve su proizvedene od strane renomiranih svjetskih proizvođača (garantovano ISO certifikatima i CE standardima), napravljene od biološki indiferentnih materijala (legura TiAlVa4, CoCrMo, UMWPH, keramike), a rezultati koji se objavljuju na ortopedskim kongresima i simpozijumima govore o njihovom dugogodišnjem praćenju i preživljavanju kod preko 90% pacijenata.

Tipovi endoproteza:
• Bescementne endoproteze hidroksiapatit i porous couted sa kontaktnim površinama raznih dijametara metal-UMWPH, metal-metal, keramika-keramika,..
• Cementne endoproteze kuka
• Revizioni i tumorski sistemi kuka
• Cementne endoproteze koljena sa čuvanjem i žrtvovanjem prednjeg ukrštenog ligamenta
• Unikondilarne endoproteze koljena
• Revizione endoproteze koljena

Zakažite pregled

Zakazivanje pregleda možete izvršiti na telefone:
+387 51 348 443
+387 51 348 444 / lokal 627