picture

Medicinske usluge

Artroskopija

Artroskopija (artroskopska hirurgija) je endoskopska metoda iz oblasti ortopedije koja se primjenjuje kod povreda zglobova, degenerativnih oboljenja zglobova i vanzglobnih struktura. Izvodi se u opštoj ili spinalnoj anesteziji. Kroz male rezove na koži (portale) uvodi se optički instrument povezan sa video-sistemom i artroskopski instrumenti pomoću kojih se vrši intervencija. Artroskopija ima veliku primjenu i u sportskoj traumatologiji, a najčešće se izvode artroskopske operacije koljena i ramena, rjeđe skočnog zgloba. Oporavak pacijenta je znatno kraći u odnosu na oporavak nakon klasične operacije.

Artroskopijom koljena se vrlo uspješno operativno liječe povrede meniskusa, rekonstruišu prednji i zadnji ukršteni ligament, vrši repozicija čašice, tretiraju zapaljenja sinovijalne ovojnice koljena i oštećanja zglobne hrskavice, odstranjuju slobodna zglobna tijela itd.
Artroskopijom ramena liječe se hronična nestabilnost ramenog zgloba (ponavljana iščašenja), oštećenja ligamenata i kapsule u predjelu ramena, bolna ograničenja pokreta izazvana suženjem prostora izmedju gornjeg okrajka nadlakatne kosti i akromioklavikularnog zgloba (“impingement” sindroma), zapaljenja burze ramena, povrede i raskidi tetiva mišića ramena (supraspinatus, biceps, subskapularis, pektoralis), oštećenja zglobne hrskavice i odstranjuju se slobodna zglobna tijela itd.

Artroskopijom skočnog zgloba liječe se simptomatska uklještenja u zglobu (“impingement” sindromi), koštanohrskavičave lezije, sinovitis itd.
Ortopedsko odjeljenje ZFMR "Dr Miroslav Zotović" ima iskusan tim ljekara koji se edukovao u Banjoj Luci, Srbiji, Sloveniji i Njemačkoj, a godišnje radi preko 300 artroskopskih intervencija.


Zakažite pregled

Zakazivanje pregleda možete izvršiti na telefone:
+387 51 348 443
+387 51 348 444 / lokal 627